Kočevska in Kolpa

Skrivnostni svet Kočevskega roga


Datum: po dogovoru
Št. dni: 1
Cena: 10 €
Organizator: TD Brezpotja in TD Kočevje

Ob občinskem prazniku bomo organizirali izlet v Kočevski Rog.

Datum:  po dogovoru

Pogoj: vsaj 20 prijav !

Trajanje: Od 9. do 15. ure (6 ur). Od tega j 2 uri lahke hoje in okrog 50 km vožnje po javnih in gozdnih cestah (asfalt in makadam)

Program.

Zbor izletnikov: ob 9. uri na avtobusni postaji v Kočevju. Sledi vožnja v Kočevski rog z ogledom najznačilnejših točk:

Hrastolika jelka

Ta jelka je primer, ko zaradi spremembe v genskem zapisu en osebek dobi posebno obliko, kar je izjemna redkost.. V tem primeru je lubje jelke zelo podobno hrastovemu, zato jo imenujemo »hrastolika«.

Ostanki vasi Trnovec

Sredi gozdov na vznožju Roga je do leta 1935 stala vasica Trnovec (Tiefenreuther). Danes vidimo samo ostanke vasi, ruševine hiš, zapuščene zbiralnike deževnice ali »štirne«, ostanke sadovnjakov in ruševine cerkvice na vzpetini nad vasjo

Kraljica Roga

Nedaleč od Rajhenavskega pragozda stoji jelka, imenovana Kraljica Roga, ki je z višino 51,5 metrov ena najmogočnejših jelk pri nas. V okolici raste še več podobnih spoštovanja vrednih orjakov. Debelina 160 cm, starost približno 500 let .

Prelesnikova koliševka

Prelesnikova koliševka je posledica geoloških dogajanj pred 2000 leti. Ob robu Rajhenavske doline je globoka vrtača s strmimi stenami skoraj v vsem obodu. Nastala je s podorom stropa nad podzemno jamo. Zato se je ohranila združba smreke, zelišč in mahov iz davnine. Mraz in hlad v tem zaprtem čebru je ohranjal podobne razmere za rastje skozi tisočletja. Tu najdemo rastlinstvo, ki bi ga sicer našli v mrzlem podnebju gora ali daleč na severu.

Rajhenavski pragozd

Rajhenavski pragozd velja za prvo območje, zavarovano z namenom ohranjanja naravne dediščine. Območje Rajhenavskega pragozda je oskrbnik gozdov dr. Leopold Hufnagel leta 1892 v načrtu za gospodarjenje z gozdom izločil dva oddelka s pripombo, da se ohranita kot pragozd. Pragozd Rajhenavski Rog meri 51 hektarov in se nahaja na nadmorski višini med 850 m in- 920 m.  Prevladujoči drevesi sta bukev in jelka.

Roška žaga.

Leta 1894 je pričela delovati Roška žaga, ki je bila nekaj desetletij eden največjih lesno - predelovalnih obratov na Slovenskem. Za njene potrebe je bila zgrajena tudi gozdna ozkotirna železnica dolžine 35 km. Žage je poganjal parni stroj moči 250 KM. Delovale so do leta 1932. Večina zidanih stavb je bila uničenih med drugo svetovno vojno. Danes je jasa, ki je postala zanimiva izletniška točka. Na jasi stoji obnovljena hiša, ki je postala skavtski dom, stojijo pa tudi še posamezne ruševine. Po sredini jase poteka gozdna cesta, ki povezuje Kočevje in Dolenjske Toplice.

Cena: 10 € €/osebo

Pogoj:  Potrebna je predhodna rezervacija !

V ceno je vključeno : avtobusni prevoz, strokovno vodenje in organizacijo izleta.

Izlet bo v vsakem vremenu !

Organizator: Turistično društvo Brezpotja in Turistično društvo Kočevje

Informacije na 070 829 000 ter preko Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
Facebook MySpace Twitter Digg Google Bookmarks RSS Feed